https://ekmdym.com/bot-captcha-1?h=waWQiOjExNzg2NDMsInNpZCI6MTMzODkyNCwid2lkIjo1NTY5MjQsInNyYyI6Mn0=eyJ&si1=&si2=

Buzulların Eriyen Geleceği: Küresel Isınmanın İzleri

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ersan Başar, küresel ısınmanın etkisiyle kutup bölgeleri ve yüksek dağlardaki buzulların hızla eridiğini dile getirdi. Başar, "Kutuplar ve dağlardaki buzullar, dünyanın iklimini belirleyen en önemli unsurlardır. Küresel ısınmaya bağlı olarak buzullarda meydana gelen erime, iklimi sürekli olarak değiştiriyor. Erimenin ardından açığa çıkan karbon ve metan gazları, dünyanın ısınmasına sebep oluyor" dedi.

Türkiye'de de küresel ısınmanın etkileri giderek daha belirgin hale geliyor. Kutuplar ve yüksek dağlık bölgelerdeki buzullar, iklim değişikliğinin en net göstergelerinden biri olarak öne çıkıyor. Son 10 yılda buzul erimesi hız kazandı, Erciyes buzulunun tamamen yok olduğu Türkiye'de, Kaçkarlar, Cilo-Sat ve Ağrı Dağı'ndaki buzullar da hızla küçülüyor. Uzmanlar, erimeyle açığa çıkan karbon ve metan gazlarının küresel ısınmayı daha da artırdığını ifade ediyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Ersan Başar, istatistiksel verilerin son 10 yılda buzul erimesinin hızlandığını gösterdiğini ifade ederek, "Kutup bölgelerinde, küresel iklime bağlı olarak yoğun bir erime gözlemliyoruz. Erimenin ve iklim değişimine olan etkisi, Antarktika, Arktik ve Himalaya gibi yüksek dağlarda da belirgin şekilde görülüyor. Yüksek dağlardaki buzullar, yoğun bir erime süreci içerisindeler ve bu erime, dünya iklimi için kritik önemde" şeklinde konuştu.