Çocukların dili:OYUN

Eğitim 07.05.2024 - 08:30, Güncelleme: 14.05.2024 - 13:24 2764 kez okundu.
 

Çocukların dili:OYUN

Psk.Dan.Müjde Kaya:Çocukluk dönemi yaşam dönemlerinin başlangıcı olup bu dönemde birey olarak kendisini var edecek olan çocuklar yaşam tohumlarını atmaktadır.
Bugün sizlere çocukluk döneminde aslında çocuğun yaşamı deneyimlemesi, kendisini var etmesi ve birçok alanda gelişmesini sağlamasını sağlayan oyunun önemi ve Çocuk Merkezli Oyun Terapisi’ nin çocuklar üzerinde işe yarar boyutlarını ele alacağım.  Çocukluk dönemi yaşam dönemlerinin başlangıcı olup bu dönemde birey olarak kendisini var edecek olan çocuklar yaşam tohumlarını atmaktadır. Bu tohumların bireylere göre şekillenmesi, büyümesi her çocuğa özgü ve özeldir. Bu dönemde çocuklar, hayal gücü, haz duyma, ilişki içerisinde olma ve merak gibi birçok faktörden beslenir. Bu faktörlerin önemli bir ögesi de Oyundur. Çocuklar duygu ve düşüncelerini, içerisinde bulunduğu dünyayı oyunlar aracılığı ile anlatırlar. Oyun çocukların en önemli uğraşı olmakla beraber kendilerini ifade etmede kullandıkları bir dildir. Biz yetişkinler gibi çocuklar duygu ve düşüncelerini açık ve rahat bir şekilde iletemeyebilirler. Dolayısıyla da oyun çocukların bu ihtiyacına ışık olmaktadır.  Oyun aracılığı ile çocuklar yaşadıkları sorunların üstesinden gelebilmektedirler. Oynadıkları oyunlar problemlerine alternatif çözüm yollarını bulmalarını, kendilerini ve dünyayı keşfetmelerini ve kendi yaratıcılıklarını kullanarak problemlerin üstesinden gelmelerini sağlamaktadır.   Oyunun terapötik bir değeri olmasına karşın Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ile de çocuğun doğal bir iletişim biçimi olan oyun ile; bir oyun terapistinin  çocukların gün yüzüne çıkmamış duyguları ve üzücü yaşam olaylarını anlatmalarına, keşfetmelerine ve yaşadıkları durumları anlamlandırmalarına yardımcı olan ve çocukların sağlıklı olarak nitelendirebileceğimiz ilişkiler kurmasını, sorumluluk alma,  özgüven gelişimi , içsel değerlendirme kaynağını ve problem çözme becerilerini geliştiren etkili bir terapi ekolüdür. Çocuk Merkezli Oyun Terapisi 2-12 yaş aralığındaki çocukların yaşadığı birçok psikolojik sorunlarda işe yarar bir terapi ekolüdür. Çocuk Merkezli Oyun terapisi; Çocuklarda depresyon, yas, anne baba vefatı, takıntılar, kaygı bozuklukları, travma, istismar ve taciz, boşanma, alt ıslatma, kaka kaçırma, kardeş kıskançlığı, duygusal problemler,  akran zorbalığı gibi okul problemleri, davranış problemleri, uyku ve yeme problemleri, özgüven sorunları, sosyal beceri sorunları ve kronik hastalığı olan çocuklarda hastalığa uyum aşamasında oyun terapisinin etkili ve iyileştirici sonuçlarının olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. 
Psk.Dan.Müjde Kaya:Çocukluk dönemi yaşam dönemlerinin başlangıcı olup bu dönemde birey olarak kendisini var edecek olan çocuklar yaşam tohumlarını atmaktadır.

Bugün sizlere çocukluk döneminde aslında çocuğun yaşamı deneyimlemesi, kendisini var etmesi ve birçok alanda gelişmesini sağlamasını sağlayan oyunun önemi ve Çocuk Merkezli Oyun Terapisi’ nin çocuklar üzerinde işe yarar boyutlarını ele alacağım. 

Çocukluk dönemi yaşam dönemlerinin başlangıcı olup bu dönemde birey olarak kendisini var edecek olan çocuklar yaşam tohumlarını atmaktadır.

Bu tohumların bireylere göre şekillenmesi, büyümesi her çocuğa özgü ve özeldir. Bu dönemde çocuklar, hayal gücü, haz duyma, ilişki içerisinde olma ve merak gibi birçok faktörden beslenir.

Bu faktörlerin önemli bir ögesi de Oyundur. Çocuklar duygu ve düşüncelerini, içerisinde bulunduğu dünyayı oyunlar aracılığı ile anlatırlar.

Oyun çocukların en önemli uğraşı olmakla beraber kendilerini ifade etmede kullandıkları bir dildir. Biz yetişkinler gibi çocuklar duygu ve düşüncelerini açık ve rahat bir şekilde iletemeyebilirler.

Dolayısıyla da oyun çocukların bu ihtiyacına ışık olmaktadır.  Oyun aracılığı ile çocuklar yaşadıkları sorunların üstesinden gelebilmektedirler.

Oynadıkları oyunlar problemlerine alternatif çözüm yollarını bulmalarını, kendilerini ve dünyayı keşfetmelerini ve kendi yaratıcılıklarını kullanarak problemlerin üstesinden gelmelerini sağlamaktadır.  

Oyunun terapötik bir değeri olmasına karşın Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ile de çocuğun doğal bir iletişim biçimi olan oyun ile; bir oyun terapistinin  çocukların gün yüzüne çıkmamış duyguları ve üzücü yaşam olaylarını anlatmalarına, keşfetmelerine ve yaşadıkları durumları anlamlandırmalarına yardımcı olan ve çocukların sağlıklı olarak nitelendirebileceğimiz ilişkiler kurmasını, sorumluluk alma,  özgüven gelişimi , içsel değerlendirme kaynağını ve problem çözme becerilerini geliştiren etkili bir terapi ekolüdür.

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi 2-12 yaş aralığındaki çocukların yaşadığı birçok psikolojik sorunlarda işe yarar bir terapi ekolüdür.

Çocuk Merkezli Oyun terapisi;

Çocuklarda depresyon, yas, anne baba vefatı, takıntılar, kaygı bozuklukları, travma, istismar ve taciz, boşanma, alt ıslatma, kaka kaçırma, kardeş kıskançlığı, duygusal problemler,  akran zorbalığı gibi okul problemleri, davranış problemleri, uyku ve yeme problemleri, özgüven sorunları, sosyal beceri sorunları ve kronik hastalığı olan çocuklarda hastalığa uyum aşamasında oyun terapisinin etkili ve iyileştirici sonuçlarının olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.