Kültepe'de Derin Tarih Yolculuğu

Kültür-Sanat (iGFA) - | 07.07.2025 - 14:30, Güncelleme: 07.07.2025 - 14:30 17 kez okundu.
 

Kültepe'de Derin Tarih Yolculuğu

Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'ndeki kazılar, Anadolu'nun kadim tarihine ışık tutuyor. Asur ticaret sistemleri ve yerel ilişkiler inceleniyor; kalıntılar, bölgenin 8 bin yıllık tarihini gün yüzüne çıkarıyor.
Kayseri'de bulunan Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü, günümüzde devam eden kazılarla Anadolu'nun kadim ve derin tarihini ortaya koyuyor. 1948'de Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından başlatılan çalışmalar, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu liderliğinde sürdürülüyor. Bugüne kadar yürütülen çalışmalarda büyük çoğunluğu Asurlu tüccarlara ait olan 23,500 yazılı tablet gün yüzüne çıktı. Kazılar, ticaret alanı olan Karum ve höyüğün tepe bölümünde yoğun şekilde devam ediyor. Bu yılki kazılarda, Asurluların Anadolu'ya geliş yolları ve ticaret sistemleri detaylıca inceleniyor. Prof. Dr. Kulakoğlu, sadece kazılacak alanın yüzde 5’inin keşfedildiğini ifade ederek, tüm alanın kazılmasının binlerce yıl alabileceğini belirtiyor. Kazılar, yalnızca Anadolu'nun değil, komşu bölgelerin de tarihi aydınlatmasına katkı sağlıyor. "Geleceğe Miras" projesi kapsamında sürdürülen çalışmalar, elde edilen bulgularla geçmişe ışık tutuyor.
Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'ndeki kazılar, Anadolu'nun kadim tarihine ışık tutuyor. Asur ticaret sistemleri ve yerel ilişkiler inceleniyor; kalıntılar, bölgenin 8 bin yıllık tarihini gün yüzüne çıkarıyor.

Kayseri'de bulunan Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü, günümüzde devam eden kazılarla Anadolu'nun kadim ve derin tarihini ortaya koyuyor. 1948'de Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından başlatılan çalışmalar, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu liderliğinde sürdürülüyor.

Bugüne kadar yürütülen çalışmalarda büyük çoğunluğu Asurlu tüccarlara ait olan 23,500 yazılı tablet gün yüzüne çıktı. Kazılar, ticaret alanı olan Karum ve höyüğün tepe bölümünde yoğun şekilde devam ediyor. Bu yılki kazılarda, Asurluların Anadolu'ya geliş yolları ve ticaret sistemleri detaylıca inceleniyor.

Prof. Dr. Kulakoğlu, sadece kazılacak alanın yüzde 5’inin keşfedildiğini ifade ederek, tüm alanın kazılmasının binlerce yıl alabileceğini belirtiyor. Kazılar, yalnızca Anadolu'nun değil, komşu bölgelerin de tarihi aydınlatmasına katkı sağlıyor. "Geleceğe Miras" projesi kapsamında sürdürülen çalışmalar, elde edilen bulgularla geçmişe ışık tutuyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.