Geçmişin Sırlarını Açığa Çıkaran Aeneas

Kültür-Sanat (iGFA) - | 25.07.2025 - 19:30, Güncelleme: 25.07.2025 - 19:30 27 kez okundu.
 

Geçmişin Sırlarını Açığa Çıkaran Aeneas

Google'ın geliştirdiği Aeneas, Antik Roma yazıtlarının çözümünde devrim niteliğinde yenilikler sunarak tarihçilerin yeni yorumlar geliştirmesine olanak tanıyor.
Google, Antik Roma'nın karanlıkta kalan yönlerini aydınlatacak yeni bir yapay zeka aracı geliştirdi. "Aeneas" adlı bu sistem, Antik Roma dönemine ait yazıtların çözümünde dikkate değer kolaylıklar sağlıyor. Bu inovatif araç, tarihçilerin uzun süredir üzerine tartıştıkları yazıtları yorumlamak için güvenilir bir yardımcı olarak dikkat çekiyor. Aeneas, yaklaşık 200 bin bilinen Latin yazıtı ve 16 milyon karakter üzerinde eğitildi. Sistem, sadece metin içindeki kelime yapılarını anlamakla kalmıyor, aynı zamanda bu metinlerin tarihsel ve coğrafi bağlamlarını da değerlendiriyor. Bu sayede, yazıtların dönemlerini ve bölgelerini tahmin edebilmekle kalmıyor, ayrıca eksik veya zarar görmüş bölümler için anlamlı kelime önerileri sunabiliyor. Bu olağanüstü yetenekler, araştırmacıların yazıtlar üzerinde daha derinlemesine analiz yapabilmelerini sağlıyor. Örneğin, Roma İmparatoru Augustus'un "Res Gestae Divi Augusti" yazıtı üzerinde yapılan testte, Aeneas bilim insanlarının bölüşemediği iki olası yazım tarihini önermeyi başardı. Araştırmanın başyazarı Thea Sommerschield, bu sonuçların heyecan verici olduğunu belirtti.
Google'ın geliştirdiği Aeneas, Antik Roma yazıtlarının çözümünde devrim niteliğinde yenilikler sunarak tarihçilerin yeni yorumlar geliştirmesine olanak tanıyor.

Google, Antik Roma'nın karanlıkta kalan yönlerini aydınlatacak yeni bir yapay zeka aracı geliştirdi. "Aeneas" adlı bu sistem, Antik Roma dönemine ait yazıtların çözümünde dikkate değer kolaylıklar sağlıyor. Bu inovatif araç, tarihçilerin uzun süredir üzerine tartıştıkları yazıtları yorumlamak için güvenilir bir yardımcı olarak dikkat çekiyor.

Aeneas, yaklaşık 200 bin bilinen Latin yazıtı ve 16 milyon karakter üzerinde eğitildi. Sistem, sadece metin içindeki kelime yapılarını anlamakla kalmıyor, aynı zamanda bu metinlerin tarihsel ve coğrafi bağlamlarını da değerlendiriyor. Bu sayede, yazıtların dönemlerini ve bölgelerini tahmin edebilmekle kalmıyor, ayrıca eksik veya zarar görmüş bölümler için anlamlı kelime önerileri sunabiliyor.

Bu olağanüstü yetenekler, araştırmacıların yazıtlar üzerinde daha derinlemesine analiz yapabilmelerini sağlıyor. Örneğin, Roma İmparatoru Augustus'un "Res Gestae Divi Augusti" yazıtı üzerinde yapılan testte, Aeneas bilim insanlarının bölüşemediği iki olası yazım tarihini önermeyi başardı. Araştırmanın başyazarı Thea Sommerschield, bu sonuçların heyecan verici olduğunu belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.