Münir AYDIN
Köşe Yazarı
Münir AYDIN
 

NEFSİN İSTEKLERİNE SINIR ÇİZMEK: TÜKETİMDE DENGE, KULLUKTA ÖLÇÜ

İnsanoğlunun içindeki arzu, sınırsızdır. Fakat İslam bize her isteğin peşinden gitmenin doğru olmadığını öğretir. Çünkü nefs ister, ama ruh ihtiyaç duyduğu şeyle huzur bulur.   Modern çağın insanı market rafları arasında, alışveriş sepetlerinin dibinde arıyor huzuru. Oysa Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyuruyor ki:    “Zenginlik mal çokluğu ile değil, gönül tokluğuyla olur.”   Bugün ihtiyacımız olanı değil, başkasında olanı istiyoruz. Giydiğini, sürdüğünü, taktığını... Böylece arzu bir rekabete, hayat ise bir vitrine dönüşüyor. Ama her vitrin, içi dolu bir mağaza değildir.   Tasavvuf, insanı arzularından arındırma disiplinidir. Azla yetinmeyi, sade yaşamayı, “ben de alayım” değil, “benim buna ihtiyacım var mı?” sorusunu sormayı öğretir.   Allah’a yakınlık; çok şeye sahip olmakla değil, çok şeyden uzak durmayı öğrenmekle mümkündür. Çünkü kul, nefsini tanıdıkça Rabbine yaklaşır.    “İhtiyaç doyurur, arzu büyür; doyurulamayan her arzu insanı kendinden uzaklaştırır.”     1. Tüketim kültürü arzuyu kışkırtır, ruhu yorar.   2. İslam, ihtiyacı gözetmeyi, arzuyu ise terbiye etmeyi öğütler.   3. Gerçek zenginlik, kanaatte ve gönül tokluğundadır.
Ekleme Tarihi: 23 June 2025 - Monday
Münir AYDIN

NEFSİN İSTEKLERİNE SINIR ÇİZMEK: TÜKETİMDE DENGE, KULLUKTA ÖLÇÜ

İnsanoğlunun içindeki arzu, sınırsızdır. Fakat İslam bize her isteğin peşinden gitmenin doğru olmadığını öğretir. Çünkü nefs ister, ama ruh ihtiyaç duyduğu şeyle huzur bulur.
 
Modern çağın insanı market rafları arasında, alışveriş sepetlerinin dibinde arıyor huzuru. Oysa Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyuruyor ki:
 
 “Zenginlik mal çokluğu ile değil, gönül tokluğuyla olur.”
 
Bugün ihtiyacımız olanı değil, başkasında olanı istiyoruz. Giydiğini, sürdüğünü, taktığını... Böylece arzu bir rekabete, hayat ise bir vitrine dönüşüyor. Ama her vitrin, içi dolu bir mağaza değildir.
 
Tasavvuf, insanı arzularından arındırma disiplinidir. Azla yetinmeyi, sade yaşamayı, “ben de alayım” değil, “benim buna ihtiyacım var mı?” sorusunu sormayı öğretir.
 
Allah’a yakınlık; çok şeye sahip olmakla değil, çok şeyden uzak durmayı öğrenmekle mümkündür. Çünkü kul, nefsini tanıdıkça Rabbine yaklaşır.
 
 “İhtiyaç doyurur, arzu büyür; doyurulamayan her arzu insanı kendinden uzaklaştırır.”
 
 
1. Tüketim kültürü arzuyu kışkırtır, ruhu yorar.
 
2. İslam, ihtiyacı gözetmeyi, arzuyu ise terbiye etmeyi öğütler.
 
3. Gerçek zenginlik, kanaatte ve gönül tokluğundadır.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.