Dr. Nevin Sancar – Klinik Psikolog
Köşe Yazarı
Dr. Nevin Sancar – Klinik Psikolog
 

ZİHİNSEL TÜKENMİŞLİK: HİÇBİR ŞEY YAPMADAN BİLE YORULMA HALİ

Sabah uyanıyorsunuz, uyandığınız anda zihniniz çoktan çalışmaya başlamış: yapılacaklar listesi, ertelenmiş mesajlar, yetişilmesi gereken yerler, kaygılar…   Aslında henüz hiçbir şey yapmadınız. Ama yorgunsunuz.   Bu, modern insanın en büyük çelişkisi: hareketsiz ama bitkin. Çünkü yorgunluk artık kaslarda değil, zihinde birikiyor.   Zihinsel tükenmişlik; sürekli plan yapma, her şeyi kontrol etme, birden fazla konuyu aynı anda düşünme ve en kötüsü: asla “şimdi”de kalamama hâlidir.   Günümüz yaşam biçimi bizi hep “sonraya” taşıyor. Bu da zihni geçmişin suçluluğu ile geleceğin kaygısı arasında bir yere sıkıştırıyor. Ve bu sıkışmışlık, ruhsal olarak bizi tüketiyor.   İşte bu yüzden, “hiçbir şey yapmadığım hâlde çok yorgunum” diyen insanlar çoğaldı. Çünkü zihin sürekli çalışıyor ama asla dinlenemiyor.   Beden uzanabilir. Ama zihni yatırmak, çok daha zor bir iştir.   "Zihnin yorgun olduğu yerde, bedenin dinlenmesi sadece bir suskunluktur. Gerçek huzur için iç sessizlik gerekir.” Dr. Nevin Sanca   1. Modern hayat, zihinsel yükü sürekli artırarak tükenmişliği yaygınlaştırıyor.   2. Yorgunluk artık bedensel değil; bilişsel ve duygusal düzeyde yaşanıyor.   3. Gerçek dinlenme, sadece uyumakla değil; zihni durdurmakla mümkündür.
Ekleme Tarihi: 23 June 2025 - Monday
Dr. Nevin Sancar – Klinik Psikolog

ZİHİNSEL TÜKENMİŞLİK: HİÇBİR ŞEY YAPMADAN BİLE YORULMA HALİ

Sabah uyanıyorsunuz, uyandığınız anda zihniniz çoktan çalışmaya başlamış: yapılacaklar listesi, ertelenmiş mesajlar, yetişilmesi gereken yerler, kaygılar…
 
Aslında henüz hiçbir şey yapmadınız. Ama yorgunsunuz.
 
Bu, modern insanın en büyük çelişkisi: hareketsiz ama bitkin. Çünkü yorgunluk artık kaslarda değil, zihinde birikiyor.
 
Zihinsel tükenmişlik; sürekli plan yapma, her şeyi kontrol etme, birden fazla konuyu aynı anda düşünme ve en kötüsü: asla “şimdi”de kalamama hâlidir.
 
Günümüz yaşam biçimi bizi hep “sonraya” taşıyor. Bu da zihni geçmişin suçluluğu ile geleceğin kaygısı arasında bir yere sıkıştırıyor. Ve bu sıkışmışlık, ruhsal olarak bizi tüketiyor.
 
İşte bu yüzden, “hiçbir şey yapmadığım hâlde çok yorgunum” diyen insanlar çoğaldı. Çünkü zihin sürekli çalışıyor ama asla dinlenemiyor.
 
Beden uzanabilir. Ama zihni yatırmak, çok daha zor bir iştir.
 
"Zihnin yorgun olduğu yerde, bedenin dinlenmesi sadece bir suskunluktur. Gerçek huzur için iç sessizlik gerekir.”
Dr. Nevin Sanca
 
1. Modern hayat, zihinsel yükü sürekli artırarak tükenmişliği yaygınlaştırıyor.
 
2. Yorgunluk artık bedensel değil; bilişsel ve duygusal düzeyde yaşanıyor.
 
3. Gerçek dinlenme, sadece uyumakla değil; zihni durdurmakla mümkündür.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sondakikagazetem.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.